Äppelmust

Hur tillverkade man äppelmust innan moderna inrättningar som Kiviks musteri inrättades? Ärligt talat vet jag inte hur de gick tillväga när de tillverkade äppelmust i de senmedeltida klostren. Denna ädla dryck, äppelmusten, den fantastiska äppeljuicen utan tillsatt socker har gamla anor.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Rutinerad lekman i köket som jag är tänkte jag berätta hur man med ganska enkla medel kan tillverka sin egen äppelmust, det ni är en lärdom värdefull att ta till sig om man har frukt i överflöd. Färskpressad äppeljuice är både gott, nyttigt och ett bra sätt att ta tillvara fallfrukt från den egna trädgården. Färskpressad äppeljuice håller inte mer än tre dagar i kyl innan den börjar jäsa, pastörisering är därför ett riktigt bra alternativ om man vill kunna förvara sin äppeljuice en längre tid utan att tillsätta konserveringsmedel.

Du behöver: Äpplen, råsaftcentrifug, saftsil, hink, glasflaskor och en ugn.

Kör äpplena genom råsaftcentrifugen så att du får en färskpressad äppeljuice. Olika centrifuger fördelar frukten olika så det kan vara lämpligt att ha en hink och en saftsil till hands, ifall att. Det man eftersträvar är en klar juice som inte innehåller något fruktkött eller några kärnor.

Fyll upp äppeljuicen på väl rengjorda flaskor ända upp till kanten och vrid på korken löst. Placera flaskorna i en ugn som är uppvärmd till 70 grader. När musten blivit varm efter ca 30 minuter tas flaskorna ut ur ugnen och korkarna skruvas åt. Linda in de varma flaskorna i handdukar så att de svalnar långsamt.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Pastöriserad must mognar och klarnar under lagring, bäst är den efter 4-5 månaders lagringstid. Öppnad flaska förvaras i kylskåp och är hållbar i ca en vecka. Lycka till med mustandet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s