Engelsk rostbiff

Lårsteken, fransyskan, kan man skära i delar och använda till köttgrytor eller så kan man tillaga den hel i gryta eller på ugnsfat beroende på vad man planerar att göra. Idag har jag omvandlat min fransyska till rostbiff. En baggis faktiskt. Många tror nog att det är svårare att svänga ihop en rostbiff än det faktiskt är. 5 minuters till förberedelser och 5 minuters efterhandling, resten av jobbet sköter köttbiten själv i ljuvt samspel med ugnen. Bjudmat? Jovisst. Men även alldeles utmärkt mat när man är hemma sjuk och orkeslös eftersom arbetsinsatsen är minimal.

Vill du prova det här själv så behöver du:

  • 1 kg fransyska
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk grovmalen svartpeppar
  • ½ tsk grovmalda enbär
  • 1 morot
  • 1 bit rotselleri
  • 2 schalottenlökar

Sätt ugnen på 175 grader.

Gnugga in köttet med smaksättare. Idag ska jag göra en rostbiff med gräddsås och potatismos som tillbehör, så jag vill ha en mer traditionell rostbiff med enkel kryddning. Ovan kan du se vilka smaksättare jag använde men låt inte dem begränsa dig, variationsmöjligheterna är oändliga.

Eftersom jag ska göra en gräddsås till min stek börjar jag med att hacka rotsaker och lök och lägger i en ugnsform stor nog att rymma mina stek. Smakerna från de ugnsstekta grönsakerna tillsammans med köttsaften från steken blir en formidabel grund till en sås.

Nu är det dags att gå vidare till stekförberedelserna. Värm en stekpanna med smör, lägg i köttet och bryn runt om så det får färg. Lägg ner steken i din ugnsform med rotfrukter och stick sedan ner en ugnstermometer mitt köttstycket. Ställ in ugnsformen i nedre delen av ugnen och låt stå tills termometern visar:

  • 55 °C = Blodig
  • 60 °C = Röd
  • 65 °C = Rosa
  • 75 °C = Genomstekt

Tänk på att innertemperaturen kan stiga en aning även efter att du tagit din tillagade rostbiff ur ugnen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Personligen är jag inte förtjust i rött kött och tycker rostbiffen blir som bäst om jag tar ut den vid 67 °C. Men smaken är olika. När termometern visar önskad temperatur tar man ut steken ur ugnen, drar ur termometern, lindar in steken i folie och låter den vila 15 minuter innan man skär upp den. Under tiden steken vilar gör man övriga förberedelser inför sin delikata middag.

Rostbiff är ju så multifunktionell föda;

  • Ät den varm med sås, potatis och vinbärsgelé.
  • Använd den som smörgåspålägg.
  • Ät den kall till en grönsallad eller potatissallad.
  • Fyll dem med gottigheter och gör rullader.

Saken är biff och den satt som en smäck.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s