Jerkkrydda

Den internationella matarenan är stor och dess specialiteter vida omtalade. Nog har du hört talas om Jerk? Inte det? Jerk handlar faktiskt om två olika ting, dels om kryddsättning och dels om matlagningsteknik, och är typisk för öarna i Karibien.  Ja tro nu för all del inte att jag varit till Karibien för så berest är jag inte, men otaliga är de matkunniga som lovordat denna delikatess.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  • 1½ tsk kryddpeppar
  • 1 ½ tsk timjan
  • 1 tsk curry (gul)
  • 1 tsk strösocker
  • 1 tsk svartpeppar
  • ½ tsk paprikapulver
  • ½ tsk salt
  • ½ tsk cayennepeppar
  • 1 krm muskotnöt
  • 1 krm kanel
  • ½ krm kryddnejlika

Det finns nog nästan lika många recept på jerkkrydda som det finns kockar och kockor, gemensamt för dem alla är att de alltid har kryddpeppar som bas och sedan varieras med olika kryddor. Jerk används framför allt till smaksättning av fläskkött och kyckling men många kockar använder det även flitigt till skaldjur. Testa, jättegott.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s