Lowcarb kålpudding

Supertrendigt vs. jätteklassiskt. Kålpuddingen, kåldolmens praktiske broder, är en klassisk rätt i det svenska köket. Vid det här laget vet de flesta att det svenska köket, den svenska matkulturen, är influerat av främmande matkulturer och de klassiska kåldolmarna är inget undantag. Det äldst bevarade receptet på kåldolmar finner vi i urköksmodern Cajsa Wargs receptsamlingar, ett recept som skvallrar om att kåldolmen är en svensk variant av den turkiska vinlövsdolmen Dolma.

En klassisk kålpudding innehåller ris men jag föredrar faktiskt kålpudding som inte innehåller ris, så här är ett recept som passar kolhydratjägaren.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1 kg fint strimlad vitkål
500 gram färs, blandfärs är att föredra
3 msk mörk sirap
1 krm svartpeppar
1 tsk salt

Ställ ugnen på 200 ºC. Strimla kål. Smält matfett i en stor stekpanna eller stekgryta, lägg i kålen och bryn den lätt. Rör om så att kålen inte bränns. Ringla över sirap, ställ åt sidan. Blanda färsen med salt och peppar. Blanda köttfärs och kål och bred ut i en ugnssäker form. Eller om du vill följa det mer traditionellt klassiska: Lägg hälften av kålen i en ugnssäker form, bred över färsen och täck med resten av kålen. Grädda i 25-30 minuter. Servera med lingonsylt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s