Boeuf à la Bourguignonne

Vad passar inte bättre en söndagskväll om inte en mustig köttgryta, vinkokt på franskt manér. Boeuf Bourguignon eller burgundisk gryta som man kallar denna rätt till vardags är en klassiker från det franska lantköket. Tillagar man denna gryta i Bourgogne så använder man givetvis ett av distriktets viner men det går naturligtvis att använda andra viner. Till dagens grytkok använde jag den alkoholfria Natureo Free Syrah.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  • 800 gram högrev i bitar
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 ½ msk vetemjöl
  • 3 dl rött vin
  • 2 dl vatten
  • 3 msk oxfond
  • 1 krm torkad timjan
  • 1 lagerblad
  • 12 steklökar
  • 200 gram champinjoner
  • 150 gram röt sidfläsk eller bacon
  • salt och svartpeppar

Bryn köttet i en het stekpanna med smör, krydda med salt och peppar och lägg över i en rymlig gryta. Skär morot, gul lök och vitlök i skivor, fräs i stekpanna tillsammans med tomatpuré och lägg över i grytan med kött. Pudra över mjöl så att det fördelar sig jämnt. Häll på vin, fond och vatten. Tillsätt timjan och lagerblad. Koka upp allt i grytan under omrörning och låt därefter puttra till köttet är mört, ca 1½-2 timme. Skär rökt sidfläsk/bacon i strimlor, skiva champinjonerna, skala steklökarna och fräs på i stekpanna. Lägg över den nyfrästa steklöken, bacon och svamp i grytan och låt sjuda i 10 minuter till. Servera med kokt potatis.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s