Köttbullefusion

Kärnfysik och atomer, vad har det med matlagning att göra kanske någon undrar. Jättemycket faktiskt! Om man bortser från det faktum att alla livsmedel är uppbyggda av atomer och att strukturen hos livsmedlen förändras vid tillredning så finns det fler aspekter på detta med molekulär gastronomi.  Utan att fördjupa sig allt för mycket så kan man säga att det är lättare att tillreda en rätt om man känner till råvarornas egenskaper.

Det jag finner mest förnöjsamt just i det här sammanhanget är alla praktiska övningar, jo mitt kök det är som ett gastronomiskt laboratorium lite nu och då. Där förenas den ena råvaran med den andra och så skapas något nytt, något större.

Köttbullen är ett utmärkt exempel på maträtt där det flitigt experimenteras med smakkombinationer och det är faktiskt inte konstigt alls. Har man provat så vet man att en köttbulle bestående av enbart köttfärs inte är speciellt märkvärdig.  Här är en av mina många varianter på köttbullar, en smakrik fusion mellan olika råvaror i mina förråd sammansatta efter ledordet man tager vad man haver.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

  • 1 matberedare
  • 2 färska röda chilifrukter t.ex jalapeno
  • 2 schalottenlökar
  • 5 soltorkade tomater (ej i olja)
  • 2 dl hela torkade trattkantareller
  • 1 dl ströbröd
  • 1 dl rödvin
  • 1 ml soya
  • 500 gram köttfärs
  • 3 dl laktosfri vispgrädde

Givetvis skall man uppmuntra råvaruberedning för hand, ty övning ger färdighet, men när det kommer till att tillreda köttbullar vill jag slå ett slag för matberedaren. Matberedaren är en alldeles fenomenal maskin när det gäller tillverkning av köttbullssmet.

Lägg i grönsaker och svamp i matberedaren, kör några varv så att ingredienserna blir finfördelade. Tillsätt ströbröd, vätska och kör några varv till.  Avsluta med att tillsätta köttfärsen i omgångar alltjämt medan maskinen är igång, alla ingredienser skall blandas väl.

Rulla köttbullar, fräs i smör i traktörpanna tills dess de får färg. Slå på grädde, låt puttra 5-10 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar. Servera med kokt potatis, potatismos eller pasta.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s