Coq au vin

Den franska nationalrätten framför andra, Coq au vin eller Tupp i vinsås, riktigt delikat och härligt väldoftande.

Ungtupp saluförs inte i många butiker, därför är det ju praktiskt att man kan ersätta den med kyckling. Jag hade tur senast jag kände mig sugen på denna delikatess, tack Citygross för att ni hade ungtupp med i ert utbud senast jag var på besök.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  • 1½ kg ungtupp
  • 250 g hela färska små champinjoner
  • 10 små steklökar
  • 100 g rimmat sidfläsk
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 lagerblad
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 flaska rödvin (75cl)
  • ½ tsk svartpeppar
  • ½ tsk timjan
  • 3 selleristjälkar
  • 4 persiljekvistar

Skölj, torka och skär fågeln i mindre bitar. Ansa champinjonerna och skala lökarna. Bryn champinjonerna och löken i lite matfett i stekpanna, lägg åt sidan. Skär fläsket i bitar och stek det knaprigt, lägg åt sidan. Bryn tuppdelarna i fettet som finns i pannan.

Tag fram en rymlig rostfri kastrull och lägg i den brynta tuppen. Tillsätt tomatpuré, lagerblad, pressad vitlök samt vin, svartpeppar och timjan. Låt koka i 30 minuter.

Skölj och skiva selleristjälkarna. Skölj persiljan. Lägg selleri, lök, svamp och persilja i kastrullen och låt puttra vidare ca 20 minuter.

Lägg i fläsket. Smaka av, tillsätt ev mera kryddor. Klipp över lite färsk persilja innan servering. Kokt ris passar bra till.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s