Äpplen i sockerlag

Sedan jag presenterade det här receptet för första gången på matklubben hösten 2009 så har inte mindre än 7417 personer tagit del av det, intressant siffra som tyder på att den anrika klassiska konserveringkonsten att sockra är uppskattad där ute i köken.

Äpplen i sockerlag är sagolikt gott att äta bara som det, sött som karameller men nyttigare. En första klassens dessert skapar man lätt genom att servera de söta delikatesserna tillsammans med en klick gräddvaniljglass. Mmm…förrädiskt.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

  • 2kg äpplen
  • 1 l vatten
  • 2 dl socker
  • 2 krm askorbinsyra

Koka upp vatten, tillsätt socker rör tills sockret löst sig och låt koka i 4-5 minuter.

Skala och rensa äpplena, ta bort kärnhus samt alla skadade och/eller missfärgade delar. Skär sedan upp äpplena i tärningar eller klyftor. Lägg äppelbitarna i en bunke med vatten med tillsats av askorbinsyra vart efter du hackar upp dem.

När du hackat upp alla dina äpplen, lägg ner dem i den kokande sockerlagen och låt dem puttra lite svagt tills de blivit mjuka. Tiden varierar med äppelsort så känn efter med en potatissticka.

Följ sedan instruktionen nedan beroende på hur du avser att förvara dina sockrade äpplen inför vinterns efterrätter.

För källarförvaring:
Ös över de varma äppelbitarna till väl rengjorda burkar med hålslev eller liknande, slå den kokande lagen över äpplena ända upp till kanten på burken och korka igen omgående. Det är viktigt att locket sätts på ordentligt och snabbt för att vaaccum skall uppstå. Hållbarhet flera år.

För frysförvaring:
Håva upp äpplena ur sockerlagen med en hålslev, lägg för att svalna på folieklädd plåt. Ställ in brickan med äppelhalvorna i frysen tills de hårdnat på ytan, förpacka dem sedan i påsar eller burkar. Hållbarhet ca 1 år.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s