Traditionella vs. laktosfria saffransbullar

Lussebullen, denna fantastiskt väldoftande gula delikatess är lätt att justera så den passar den laktosallergiske.

Visst är det sant att den laktosfria lussebullen är lite exklusivare eftersom de laktosfria mejerivarorna kostar lite mer i inköp, men i längden tjänar man på det. Enkel matematik, det är billigare att göra en sats som passar fler än att göra två olika satser.

Smakmässigt är skillnaden marginell mellan den traditionella och den laktosfria. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Traditionella saffransbullar Laktosfria saffransbullar
  • 175 gram smör
  • 5 dl mjölk 3%
  • 1 påse torrjäst/5o gram färsk jäst
  • 1 tsk salt
  • 1-2 påsar saffran
  • 1½ dl strösocker
  • 1 ägg
  • 250 gram russin
  • 1½ liter vetemjöl
  • 175 gram margarin (Milda mjölkfritt)
  • 5 dl laktosfri mjölk (Valio Eila 3%)
  • 1 påse torrjäst/5o gram färsk jäst
  • 1 tsk salt
  • 1-2 påsar saffran
  • 1½ dl strösocker
  • 1 ägg
  • 250 gram russin
  • 1½ liter vetemjöl

Smält matfettet och häll i mjölken, ljumma till 40°C (37°C om du använder färsk jäst). Häll degspadet i en degbunke, tillsätt jäst och rör om till jästen är upplöst.

Tillsätt salt, saffran, socker, ägg, russin och det mesta av mjölet. Arbeta ihop degen tills den släpper från bunkens kanter.

Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek, ca 1 timme.

Lägg upp degen på mjölat bakbord och forma lussekatter, kusar, grisar eller vad du nu vill forma degen till. Lägg på smord plåt eller bakplåtspapper, låt jäsa till knappt dubbel storlek.

Pensla med ägg, grädda mitt i ugnen i ca 8-10 minuter i ugn uppvärmd till 250°C. Väljer du att fläta längder är tillagningstiden ca 20 minuter i ugn uppvärmd till 200°C.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s