Vit bolognese

Köttfärssås är snabbmat ibland men inte alltid. Köttfärssåsen som inspirerats av den klassiska italienska ragun är ingalunda vardagsmat. En bolognessås tar timmar att tillaga, men helt klart värt besväret för det blir ju så gott.

  • 1 paket bacon
  • 1 gul lök
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 stjälk stjälkselleri
  • 1 morot
  • 500 gram köttfärs
  • 1½ msk kalvfond
  • 2 dl vitt vin
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk svartpeppar
  • 1 tsk salvia
  • 1 msk oregano
  • ½ tsk chiliflingor
  • 1 krm muskotnöt
  • 1 burk krossade tomater
  • 2 dl laktosfri vispgrädde

Smält smör i en stekgryta, tillsätt strimlat bacon, hackad lök, pressad vitlök, stjälkselleri skuren i tunna skivor och fint tärnad morot. Låt fräsa tills löken blivit genomskinlig. Lägg i köttfärsen och bryn tills den förlorar all röd färg. Tillsätt vin och fond och låt reducera till hälften. Tillsätt alla kryddor och låt sjuda på svag värme till nästan all vätska kokat in, tillsätt därefter de krossade tomaterna. Låt koka upp, sänk temperaturen, lägg på lock och låt puttra på svag värme i ett par-tre timmar. Rör om någon gång ibland så att såsen inte bränner fast. Avsluta med att tillsätta grädde 5-10 minuter före servering. Servera med pasta.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s