Röd kycklingcurry

Visst vet du att det finns både gul, röd och grön curry? Annars får vi försöka reda ut frågetecknen genom att kika på vad de olika kulörerna har gemensamt och vad som skiljer dem då åt.

Ordet curry på svenska refererar till kryddblandningar i form av pulver eller pasta från de södra eller sydöstra delarna av Asien, på engelska refererar curry till starkt kryddade såsbaserade maträtter från samma regioner.

Currypulvren har sitt starkaste fäste i södra Asien (Indien) medan currypastorna har sitt starkaste fäste i sydöstra Asien (Thailand). Så hur vet man om man skall välja pulver eller pasta? Givetvis styrs valet av currytyp av rättens övriga råvaror, smakbalans och konsistens… elementärt.

Gul curry har gul chili som bas, röd curry har röd chili som bas och grön curry har grön chili som bas och övriga ingredienser kan variera beroende på kryddblandningsmakare. Läs etiketterna, kolla vilka andra kryddor som ingår och välj den som tilltalar dig mest.

  • 500 gram kycklingfilé
  • ½ tsk salt
  • 1 gul lök
  • 300 gram färska champinjoner
  • 2 tsk röd currypasta
  • 1 burk laktosfri cream fraiche

Tärna kycklingfilén, salta och bryn. Hacka den gula löken och skiva champinjonerna, vänd ner i grytan med kyckling och låt fräsa i ett par minuter. Rör ner currypasta, soya och cream fraiche och låt koka i 10 minuter. Servera med pasta.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s