Julköttbullar med eller utan gräddsås

Ett julbord utan köttbullar är inte komplett och således har jag precis trillat köttbullar till morgondagens matfest. Ja se, när den andra halvan arbetar den dag man traditionellt brukar matfrossa så får man faktiskt lov att rucka på traditionerna och skjuta upp det en dag.

  • 2 dl ströbröd
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk strösocker
  • 2 tsk pepparmix
  • 1 msk trattkantarellmjöl (torkade malda trattisar)
  • 2 gula lökar
  • 2 ägg
  • 2 dl laktosfri vispgrädde
  • 1 dl laktosfri mjölk
  • 1 msk soya
  • 1 kg köttfärs
  • 5 dl laktosfri vispgrädde (utesluts om man ej skall ha gräddsås.)

Blanda alla torra ingredienser. Hacka löken och blanda ned i den torra mixen. Blanda ner alla våta ingredienser utom köttfärsen, blanda väl och ställ åt sidan så att ströbrödet får svälla till sig sådär 15-20 minuter. Blanda ner köttfärsen och din köttbullsbas är färdig.

Forma köttfärssmeten till runda bollar i pingisbollsstorlek, man kan göra dem mindre men det tar längre tid. Lägg köttbullarna i en långpannan med flott vartefter du rullar dem, smeten räcker till ca 63 köttbullar.  Ställ in i ugn uppvärmd till 200 °C, grädda köttbullarna tills de fått fin färg ca 20 minuter.

Vill du ha en gräddsås till: Tag ut plåten, slå på grädde och ställ tillbaka plåten i ugnen. Låt grädda ytterligare  10 minuter. De köttbullar som inte gått åt till annandagen fryser man givetvis in till matlådor.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s