Klassiskt kokkött med pepparrotsås

Igår frystes det sista av julmaten in och så satsades det på en riktig husmorsklassiker som kontrast till rökta och fettdrypande delikatesser. Barndomsfavoriten framför andra, kokkött med pepparrotssås.

Kokkött:

  • 1-1,5 kg högrev i bit
  • 3 lagerblad
  • 2 morötter i bitar
  • 1 bit rotselleri i bitar
  • 2 gula lökar i klyftor
  • 1 tsk salt
  • 10-15 vitpepparkorn
  • vatten

Lägg alla ingredienserna i en rymlig kastrull, fyll upp med vatten så det täcker. Koka under lock tills köttet är mört, minimum 1½ timme. Tag upp köttet ur kastrullen och håll det varmt. Sila bort grönsakerna från buljongen, buljongen skall sparas till såsen och det som inte går åt blir en utmärkt bas till en soppa.

Pepparrotsås:

  • 25 gram smör
  • 90 gram pepparrot
  • ½ dl vetemjöl
  • 8 dl buljong
  • 2 dl laktosfri vispgrädde

Smält smöret i en såskastrull. Tillsätt finriven pepparrot och vispa runt så pepparroten blir jämnt fördelad och rör därefter hastigt ner mjölet. Tillsätt buljong från köttkoket, lite i taget, rör kontinuerligt så att alla eventuella mjölkklumpar slås sönder. Tillsätt grädden och låt alltsammans koka ihop i fem minuter. Smaka av, tillsätt mer salt om så önskas och eventuellt mer pepparrot. Dela det kokta köttet i mindre delar och servera med pepparrotsås och kokt potatis.

PS! Jag föredrar en kraftig pepparrotsmak och tar därför en hel tub men vill man ha en lenare smak går det utmärkt att använda mindre mängd.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s