Kalvbiff med aromsmör

Det är vid nyår man avslutar det gångna året och sätter ribban för året som komma skall och givetvis betyder det för en gourmet att matåret skall avslutas i stor stil. Dagen mjukstartade så med räkmacka till frukost och därefter blev det kalvbiff till lunch och denna dagens matfest kommer givetvis att avslutas i lika stor stil. Yummie yummie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Biff:

  • 1 kg ryggbiff av kalv
  • 2 krm finmalen svartpeppar
  • 2 tsk flingsalt
  • 3 strimlade gula lökar

Skär biffen i cm-tjocka skivor. Lägg att vila i rumstemperatur i minimum 45 minuter, salta och peppra sisådär en 15 minuter innan stekning. Perfekt läge att börja med förberedelserna av aromsmöret. Aromsmör kan man göra på en rad olika vis, grunden är alltid densamma men det är suget för dagen som avgör kryddningen och idag blev det så två olika varianter.

Vitlöksmör:

  • 50 gram smör
  • 1 nypa flingsalt
  • ¼ vitlök

Dillsmör:

  • 50 gram smör
  • 1 nypa flingsalt
  • ¼ dl torkad dill

Mixa ingredienserna till en jämn smet, ställ in i kylskåp så att det stelnar till inför servering. Har du skalat och strimlat löken så är det nog dags för dig att börja steka biffen. Tag därför fram en stekpanna, ställ den på plattan, vrid upp temperaturen till max och lägg i en ordentlig klick smör. När smöret skiftat färg till gyllenbrunt, lägg i biffskivorna och fräs köttet ca 1-2 minuter på vardera sida på hög värme, ju kortare tid dess rödare kött. Fräser du den tills dess du får en fin stekyta på undersidan och sedan vänder den och låter den ligga i tills dess den första droppen köttsaft tränger upp så blir din biff mediumrosa. Tag upp köttet ur stekpannan och låt vila under folie en stund innan servering.

Serveras tillsammans med stekt lök och pommes frites eller annan ugnsstekt potatis.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s