Helstekt anka

Köp en hel anka, låt den långsamt tillagas i ugnen medan du själv slöar i soffan din lediga dag.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  • 1 hel anka, ca 2-2½ kg
  • 1 citron
  • 2 tsk salt
  • 2krm vitpeppar
  • 2-4 äpplen
  • 2 msk smält smör

Tina ankan. Gnid den invändigt och utvändigt med citron. Salta, peppra och fyll den med äppelklyftor. Bind ihop den vid gump och hals och bind ihop benen. Placera ankan på en långpanna i nedre delen av ugnen med bröstet uppåt med ugn inställd på 175 °C. Låt stå ca 1½-2 timmar, kontrollera att köttsaften är klar (använd en potatissticka och gör kontrollen där lårbenet är fäst vid kroppen).

  • ½ citron, pressad saft
  • 1 msk vatten
  • 2 tsk muskavadosocker, ljust

Blanda samman citronsockerblandningen. Höj ugnstemperaturen till 275 °C. Pensla fågeln med blandningen och ställ in i ugnen ytterligare 10-15 minuter.

  • ½ citron, pressad saft
  • 3 dl vatten
  • 1 tärning hönsbuljong
  • 1 msk soya
  • idealmjöl

Tag upp ankan ur långpannan och täck den. Häll upp skyn i en skål och skumma av fettet. Vispa ur långpannan med vatten och sila ner i en kastrull. Rör ner den skummade skyn i kastrullen samt buljong, soya och pressad citron. Smaka av med salt och peppar.

Servera med pilaffris eller kanske ugnstekt potatis.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s