Jordärtskocksmos

Små knöliga jordstammar med tunt skal och vitt, saftigt och krispigt fruktkött som mörknar vid skalning likt ett äpple. Givetvis har jag jordärtskockan i tankarna, delikatessknölen med den karaktäristisk smaken. Har du inte provat att göra mos på jordärtskocka tidigare så kanske det är dags?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  • 4 st  jordärtskockor (400 gram)
  • 4 st små potatisar (250 gram)
  • ½-1 dl laktosfri mjölk
  • 25 gram smör

Skala och skär jordärtskockor och potatis i mindre bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och mosa sönder rotfrukterna med en potatispress, elvisp eller potatisstöt.  Värm mjölk i en kastrull, rör ner den varma mjölken i kärlet med rotfrukter i omgångar tills du får önskad konsistens på din mos/puré. När konsistensen är rätt klicka i smör och rör om tills det smält. Smaka av med salt.

Ett smakrikt mos som passar jättebra till t. ex. örtkryddade kronhjortsbiffar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s