Auberginegratäng

En lakto-ovovegetarisk rätt som i vissa hänseenden påminner om såväl lasagne som moussaka. Om det är magert vette tusan, men det är delikat.  Enkla ingredienser smakfullt sammansatta på bästa medelhavsmanér.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  • 2 st aubergine
  • 2-3 tsk salt
  • 375 gram mozarella
  • tomatsås (se nedan)
  • 100 gram riven ost

Tomatsås:

  • 1 gul lök
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 burkar krossade tomater
  • 1 lagerblad
  • 1½ msk strösocker
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • ½ dl fryst basilika (eller 2 dl färsk basilika)

Skär auberginen i cm-tjocka skivor på längden. Salta skivorna och lägg en tyngd ovan på, låt dra 1 timme. Låt rinna av på hushållspapper och stek dem sedan gyllene i olja.

Sätt på ugnen på 200 °C.

Fräs hackad lök och vitlök i olja tills de blir mjuka. Tillsätt tomater, lagerblad, socker, salt och peppar. Låt koka ihop 10 minuter. Ta upp lagerbladet. Smaka av om du önskar mer sälta, sötma eller mer peppar. Blanda ner basilikan.

Skiva mozarellan i skivor.

Varva tomatsås, aubergine och mozarella i en ugnssäker form. Börja med tomatsås och avsluta med tomatsås. Strö riven ost över. Grädda mitt i ugnen i 20-30 minuter, osten skall bli gyllene.

Källa: Veggivore – Med kärlek till grönt (I ursprungsreceptet används osten permesan och färsk basilika).

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s