Syrenblomssaft

Nu är det hög tid att ta reda på bondsyrenens blommor innan de vissnar och faller av. Bondsyrener – dessa blomsterbuskar som är så väldoftande bär på en hemlighet. Bondsysrens lila små blomster kan förvandlas till en välsmakande ljuslila saft. Bor du på en plats där bondsyrenerna ännu inte blommat över så tycker jag att du illa kvickt skall sätta en sats. En positiv överraskning står att vänta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  • 50 blomsklasar av lila bondsyren
  • 3- citroner, skal + saft
  • 50 gram citronsyra eller saften av 1 citron
  • 2 kg socker
  • 3 liter vatten
  • ev. atamon

Klipp av blomklasarna och skaka dem rena så att eventuella kryp ramlar av och lägg dem sedan i en safthink.

Borsta citronerna väl och skala eller riv av det gula. Dela citronerna och pressa ur saften. Blanda ner citronskal, citronsaft och eventuell citronsyra i safthinken.

Koka upp vattnet, rör ned sockret och häll sedan den heta sockerlagen över blommor och citroner.

För ökad hållbarhet kan man om man vill tillsätta konserveringsmedel efter att vätskan svalnat, t.ex. atamon.

Rör om, täck över och låt stå svalt i 2 dygn. Rör om ett par gånger varje dag. Sila, fyll på rena flaskor, korka igen och förvara sedan svalt.

Serveringstips: Den koncentrerade saften spädes efter smak, 1+4 är ett förslag. Servera gärna saften tillsammans med  is och citronskivor, verkligen svalkande en varm sommardag. 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s