Rallarsaft

Fantastiska råvaror i vår svenska natur var temat på en föreläsning jag tog del av häromåret, högintressant för en botaniskt intresserad hemmakock. I pausen erbjöd föreläsaren Gertrud smakprov på än det ena och än det andra… nu är det dags för mig att själv tillreda en av de många delikatesser som bjöds den gången.

Alldeles rosa precis som blommorna den tillverkas av blir saften gjord på Epilobium angustifolium, i vardagstal kallad bland annat rallarros och mjölkört.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

  • 15 kraftiga klasar rallarrosblommor
  •  2 liter vatten
  •  2 kg socker
  •  2 citroner
  •  50 gram citronsyra

Lägg blommorna i en väl rengjord hink. Skiva citronerna och lägg i hinken tillsammans med blommorna.

Koka upp vattnet, häll i sockret och citronsyran och rör om tills vattnet är helt klart. Häll den heta sockerlagen över blommorna.

Täck över och låt stå svalt i 3 dygn. Rör om ett par gånger per dag.

Sila och tappa upp på väl rengjorda flaskor. Förvara svalt.

Spädes: 1+4

 

Vill du också plocka ätbara växter i vår natur?

 Plocka endast sådana växter du helt säkert vet att du kan identifiera.

Undvik att plocka växter vid trafikerade vägar. 

Följ allemansrätten.

Annonser

One thought on “Rallarsaft

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s