Rätt ur jorden

Inget är så trevligt som att skörda från egen täppa, färskare råvaror och mer närproducerat går ej att finna. Visst är det så att grönsaksodling kräver både planering och tid, men är man genuint intresserad så tänker man inte så mycket på tidsaspekten. Vad ska odlas under säsongen och vilka grödor skall växa på vilken plats är angelägna frågor. Redan i februari-mars börjar pysslet med förodling av vissa tidskrävande växter som t. ex purjolök och chili, väl värt besväret. Det är nu skördetiden börjar så att man får utdelning för arbetsinsatserna som gjorts tidigare under året.

140801 VäxthusetDet nya växthuset levererar.

De värme- och solälskande chiliplantorna växer så det knakar, ett flertal frukter har redan slunkit ner i magen och ett antal har träts på rista för vinterns och vårens behov.

Sakta men säkert så har tomatplantorna tog fart, den intensiva värmen har gjort susen. Tomatplantorna slår snart i nock och är översållade av blommor, väntar med spänning på att prova den första vinbärstomaten som är en nyhet för året.

De hemodlade gurkorna har sent omsider kommit igång, var nog lite sen med försådden där, som väl var hade jag säkrat upp med ett par gurkplantor uppdrivna på en plantskola i närheten. Hemodlade gurkor är ju bara så gott.

140801 StjälkselleriEtt nytillskott som gått till bra på friland och verkligen kommer att tas med inför nästa års odlingsplanering är stjälkselleri.

Luftlöken som står där jämte är en perenn som strax skall klippas ner och av dess lökar hamnar en andel i jorden för att säkra eventuella bortfall efter vinterns framfart och resterande skall konsumeras. Delikat liten lök.  140801 Squashland

På det stora frilandet växer de utrymmeskrävande plantorna, sommarsquash och vintersquash. Fördelen med att ha båda typerna är att den senare är lagringsbar i upp till ett halvår medan den tidigare är mer för direkt konsumtion.

I samma land samsas några övningsväxter, broccoli, blomkål och brysselkål. Framtiden får utvisa huruvida det är något som återkommer under senare år.

140801 Salladstrappa

Vilken odlingsplätt är komplett utan några sorters sallater?  Idag finns det en uppsjö av olika typer av sallater.

Själv föredrar jag plocksallat framför huvudsallat, så i år har jag grön plocksallat och röd plocksallat och för variationens skull även frissésallat. Det är ju så trevligt att tillreda sallader där det är olika textur på sallaternas blad.

140801 RödbetorRotsaker odlar jag inte så många, har testat några sorter men har ännu inte riktigt fått till det.

En rotfrukt jag faktiskt lyckats med är rödbetor, trevligt komplement till andra rotsaker… de bryter ju av så vackert i färg.

Därtill spontanodlar potatis genom att kasta ut dem på lämpligt ställe i komposten när de fått groddar. 140801 Purjolök

Just nu ser de inte mycket ut för världen, men det är helt i sin ordning för purjolök växer nämligen väldigt långsamt.  Det är först när frosten kommer som det är skördedags och då har de vuxit till sig rejält och kommande årsbehov är säkrat.

Dessa skulle förresten behöva sig en kupning, kanske det kan bli ett projekt för dagen. 140801 Mangold

Mangold är en odlingsfavorit, om man förodlar den inne på våren så ger den god avkastning och är precis lika nyttig som andra grönsaker.

En del är inte bekanta med mangold och vet inte hur man skall ta rätt på den, men det är inte alls svårt. Mangold använder man och tillagar på samma sätt som spenat, i pajer, gratänger, stuvningar osv.140801 Fänkål

En annan nyhet för i år är fänkål. Om jag lyckas med denna kommer den garanterat med på odlingslistan igen, fänkål är ju en alldeles gudomlig grönsak som framförallt är god att ugnsbaka.

Om det inte kommer slagregn under dagen så skall dessa plantor glesas och kupas.  Väl värt besväret när det är skördedags, plantor som står för tätt utvecklas inte optimalt.

Jag odlar faktiskt mer supermat också men mer foton än så här blev det inte tagna under fototuren jag tog runt i odlingarna häromdagen.

Annonser

En reaktion på ”Rätt ur jorden

  1. Jag bli riktigt avundsjuk…. önskar att jag hade utrymme och kunskap för att odla själv. Tid finns, men nu ska jag flytta till lägenhet i sept- okt. så då blöir det en tomat i en balkonglåda ppå sin höjd..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s