Tomatsås

Tomatsås ingår i många maträtter och visst är det så att det finns långa rader av färdiga såser att välja bland i välsorterade mataffärer. Men du milde, ännu har jag inte stött på någon som kan jämställas med en färsk hemlagad.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  • 4 msk olivolja
  • 300 gram gul lök (ca 5 st), hackade
  • 6 vitlöksklyftor, pressade
  • 6 selleristjälkar med blad, hackade
  • 2 kg tomater, tärnade
  • 2,5 dl vitt vin
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk muscavadosocker
  • 2 lagerblad
  • 4 kvistar timjan

Hetta upp oljan i en kastrull med tjock botten. Tillsätt gul lök, vitlök och selleri och bryn försiktigt tills löken blivit genomskinlig. Vänd ner övriga ingredienser och koka upp, låt därefter sjuda utan lock till lagom konsistens (ca 45 minuter).

Häll upp såsen på väl rengjorda burkar och korka igen omgående och vänd burken upp och ner. Tomatsåsen är hållbar i ca 1 år men räcker sällan så länge. Använd som bas i grytor eller som sås till pizza eller pasta.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s