Nä någon pomolog är jag inte, men jag har däremot ganska stor kännedom om olika tekniker att ta tillvara olika trädfrukter. När jag inte förädlar enligt konserveringskonstens regler, ta en titt i arkivet, så händer det ibland att jag svänger ihop en klassisk paj.
- 125 gram smör
- 1 ägg
- ½ dl florsocker
- 3½ dl vetemjöl
Starta ugnen, vrid termostaten till 200 °C.
Blanda samman ingredienserna till pajdegen. Tryck ut pajdegen i en ugnseldfast form. Ställ in pajformen i kylskåp för att vila i 30 minuter.
Fyllning:
- 5 st äpplen
- 1 dl mandelmjöl
- ½ dl muscavadosocker
- kanel efter smak
Kärna ur och skiva äpplena. Lägg äpplena i pajskalet. Pudra över mandelmjöl, muscavadosocker och kanel. Ställ in i ugn och grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter.
Servera ljummen tillsammans med vaniljgrädde eller marsansås.