Trattkantarellsoppa

Så här mellan höst och vinter när kalla vinden biter sig in i benmärgen är soppa extra gott, nu är sopporna tid. Extra lyxig känns soppan när man tillreder den av egenhändigt plockade läckerheter från skogen.Sötaktigt, krämigt och varmt… och umami.

  • 2 dl torkade trattkantareller
  • 2 msk smör
  • 1 gul lök
  • 6 dl vatten
  • 3 msk vetemjöl
  • ½ tsk timjan
  • 1 tärning hönsbuljong
  • 1 kryddmått nymalen svartpeppar
  • 4 dl laktosfri mjölk
  • 1 dl laktosfri vispgrädde
  • 2 msk soya

Blötlägg den torkade svampen i varmt vatten i 15-20 minuter. Ta upp svampen ur vattnet och lägg ner den i en kastrull, slå på värmen och låt vätskan ånga bort.

Lägg i en klick smör och hackad lök, låt fräsa tills löken blir mjuk. Strö över mjölet och tillsätt sedan vattnet under omrörning, se till att alla mjölklumpar löst upp sig. Krydda med timjan, buljong och svartpeppar och tillsätt sedan mjölken, grädden och soyan och låt alltsammans koka ihop på svag värme i 20-25 minuter.

Häll upp soppan i tallrikar och servera, gärna tillsammans med en skiva gott bröd.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s