Glutenfria semlor

Traditionen säger att man skall äta minst en semla per säsong. I år vidgar jag vyerna och testar glutenfria semlor. Givetvis kan man göra semlorna laktosfria också genom att välja bland de laktosfria alternativen i mejerihyllan.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  • 40 gram smör
  • 1¼ dl laktosfri mjölk
  • ½ påse torrjäst (eller 25 gram färsk jäst)
  • ¼ dl strösocker
  • ½ krm salt
  • ½ tsk malen kardemumma
  • 1+1 ägg
  • ½ msk fiberhusk
  • 2½+½ dl glutenfri mjölmix
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 dl laktosfri vispgrädde
  • 50 gram mandelmassa
  • florsocker

Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 40°C. Häll i en bunke och rör sedan ner torrjäst, salt, kardemumma, ett ägg, fiberhusk och 2,5 dl av mjölmixen. Arbeta ihop till en jämn lös deg och låt jäsa i 30 minuter. Blanda ner med bakpulvret och resten av mjölmixen. Ta upp på mjölad arbetsbänk och baka ut 6 runda bullar. Lägg över på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare 20-30 minuter. Pensla med ägg och grädda i mitten av ugnen 10-13 minuter i 200°C. Låt kallna på galler.

Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite inkråm i varje bulle. Lägg en bit mandelmassa i urgröpningen. Spritsa över vispad grädde. Lägg på locket och pudra över florsocker.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s