Köttfärsgratäng med rödbetor och paprika

I Italien blandar man ner pasta, i Grekland aubergine och visst är både lasagne och moussaka riktigt goda köttfärsgratänger. En svensk dito med någon av säsongens rotfrukter är icke heller att förakta, köttfärsgratänger är jättegott och så praktiska att de fungerar vilken dag i veckan som helst. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  • 500 gram köttfärs
  • 400 gram passerade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 vitlöksklyftor
  • ½ msk strösocker
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar, grovmalen
  • 1 kg rödbetor
  • 300 gram keso, naturell
  • 2 gröna paprikor
  • 1 dl riven ost

Bryn köttfärsen tillsammans med finhackad/pressad vitlök i en stor stekpanna eller stekgryta. Rör ner de passerade tomaterna, tomatpurén och kryddorna. Låt puttra ihop i 15-20 minuter.

Tvätta rödbetorna och koka dem mjuka i lättsaltat vatten, 15-20 minuter. Skala och skiva rödbetorna.

Blanda samman keson med vattnet. Skiva paprikorna.

Tag fram en ugnsform med höga kanter. Varva köttfärsröran med de skivade rödbetorna, börja med rödbetor och avsluta med köttfärsröra och fördela sedan keson ovanpå. Lägg de skivade paprikorna på ostmassan och sprinkla sedan över lite riven hårdost.

Gratinera i ugnen i 200°C tills osten fått fin färg, ca 20-25 minuter.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s