Mangolddolmar

Mangolden, bladbetan, denna bladgrönsakernas Rolls Royce är nog en av de tacksammaste växter man kan odla själv…. såväl blad som stjälkar kan tillredas och plantorna ger hög avkastning. Från mitten på juli till frosten kommer kan man skörda blad när helst man önskar och använda som ingrediens i en rad delikata rätter, mangolddolmar t.ex.

  • 400 gram köttfärs
  • ½ dl ströbröd
  • 3 dl rött matlagningsvin
  • 1 finhackad rödlök
  • 1 finhackad chili, t.ex. cayenne
  • ½ tsk pepparmix
  • 10-16 mangoldblad, beroende på storlek
  • 3 dl köttbuljong
  • 1 msk soya

Blanda samman ströbrödet med 1 dl av rödvinet och låt svälla några minuter, vänd därefter ner köttfärsen och kryddorna.

Skär bort stjälkarna från mangoldbladen och skölj sedan bladen, spar stjälkarna till någon annan maträtt. Fördela en klick köttfärssmet på varje blad och rulla sedan ihop dem till dolmar och lägg dem tätt tillsammans i en ugnsform, häll över resterande del av rödvinet samt köttbuljong och soya.

Ställ in formen i ugnen och låt dolmarna ugnskokas i 25-30 minuter i 200 °C.  Servera de färdiga dolmarna tillsammans med ris.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s