Sömnlöshet, odlingsplaner och nykokta bönor

Vad gör man om man vaknar av och till under natten på grund av tankar som svävar och leder som värker? Jo, man går helt sonika upp för erfarenheten säger att försöket att somna om är ett företag som är dömt att misslyckas.

Så här sitter jag sedan halvfyra på natten med en andra kopp varmt te smaksatt med kvitten. Te gör gott för både kropp och själ.

Jag har en vision klar om vad som odlas skall i köksträdgården under sommaren 2016 och på spisen har vita bönor stått och puttrat en tid. Bönor som till kvällen skall vändas ner i ett härligt långkok, klassiskt svenskt vs. amerikansk söder, för moi vankas chili con carne och för min käre sambo bruna bönor med fläsk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Visst är det praktiskt att öppna en burk Heinz vita bönor i tomatsås när man skall sno ihop sin chili men det är långt mer trevligt att koka sina egna bönor från scratch, att det dessutom blir nyttigare och är avsevärt mycket billigare är en trevlig bonus.

Blötlägg bönorna i minst 8 timmar, skölj av bönorna. Koka upp bönorna i lättsaltat vatten, sänk värmen och låt sjuda vidare i ca 1-1½ timme, slå av kokvattnet och skölj bönorna. Dina stora vita bönor är nu färdiga att använda i grytor, sallader etc.

Psst! Bönorna skall blötläggas i rikligt med vatten, ett riktmärke är att låta bönorna utgöra en fjärdedel av höjden. Vid kokning är lagom proportion dubbla mängden vatten i förhållande till mängden bönor.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s