Lökgratäng

Mer av de feta mejerivarorna och man skulle kunna tro att det här receptet var hämtat ur en kokbok för LCHF-anhängare, men så är alltså inte fallet. Receptet som denna rätt bygger på konstruerades faktiskt av en kokboksmakare redan för drygt 30 år sedan, i hopp om att locka fler till att äta gröna rätter.

Efter att ha provsmakat så vill jag tro att det här är en rätt som nog faktiskt skulle kunna omvända många av de som generellt är skeptiska till grönsaker. Och hur det än må vara med det så är det här en perfekt rätt att laga till när man råkar ha en skvätt kvar i en öppnad burk tomatkross.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  • 5 gula lökar
  • 5 salladslökar
  • ½ msk smör
  • ½ msk olivolja
  • ½ burk krossade tomater
  • 1 tsk körvel
  • 1 tsk svartpeppar
  • ½ tärning grönsaksbuljong
  • 1 dl laktosfri vispgrädde
  • 2 dl riven ost

Skiva och förväll löken och salladslöken i lättsaltat vatten i några minuter. Sila av kokvattnet och låt sedan de båda löksorterna mjukna i en blandning av smör och olja. Lägg över löken i en smord form.

Värm upp de krossade tomaterna tillsammans med kryddor, buljong och grädde och häll blandningen över löken. Strö över riven ost och gratinera i 30 minuter på °C.

Låt gratängen svalna något innan servering. Gratängen är god som den är… men smakar även delikat ihop med några skivor rökt bacon.

Källa: Ullas lilla gröna – Andersson, Ulla (1982). Originalet innehåller inte salladslök utan purjolök.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s