Maskrosmarmelad

För ett par somrar sedan var jag på en föreläsning med Gertrud Edström (lokal företagare och författare av boken Naturens skafferi)  som vill inspirera oss människor att återta kunskapen om de råvaror som växer i vår natur. Något som väckte min nyfikenhet den gången var maskrosmarmelad och idag har jag tillrett mig själv en sats marmelad som smakar friskt av blommig citrus. Mmm…
IMG_3585

Denna sats ger ca 5 dl marmelad.

  • 5 dl kronblad av maskros
  • 4 dl vatten
  • 1 citron
  • 3,5 dl syltsocker

Riv loss de gula kronbladen från maskrosblomman och lägg i en bunke som tål värme.

Riv skalet av citronen och lägg åt sidan. Skär bort det mesta av den vita hinnan på citronen och lägg i komposten, skiva sedan citronen och lägg ner dem i bunken med maskrosbladen.

Koka  upp vattnet och häll över maskrosblandningen, låt stå tills vattnet svalnat helt.

Sila ned maskrosvattnet i en kastrull, tillsätt citronskal och syltsocker och låt sjuda i 20 minuter.

Skumma av och häll upp på väl rengjorda burkar, korka igen genast.

Obs! Det tar några timmar innan marmeladen stelnat.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s