Rabarbermarmelad

För ett par veckor sedan köpte jag mig en snudd på antik kokbok på loppis med titeln Konserveringsbok för de svenska hemmen – Handledning vid trädgårdsprodukternas och skogsbärens ändamålsenliga tillvaratagande. Mycket skojig bok!

I detta litterära verk fanns med ett recept på rabarbermarmelad som jag idag har testat att tillaga och med facit i hand så är jag verkligen glad över det. Friskt och syrligt!

IMG_3586

Denna sats ger cirka 1 liter marmelad.

  • 400 gram rabarber
  • 4 dl vatten
  • 1 citron
  • 3 dl syltsocker

Skölj och skala rabarbern och skär den sedan i små bitar. Lägg ner rabarbern i en kastrull och tillsätt vattnet, låt koka tills rabarbern blivit mjuk.

Sänk värmen och tillsätt sockret tillsammans med rivet skal och pressad juice av en citron. Låt sjuda på svag värme till dess sockret lösts upp och vätskan blivit klar, ca 25-30 minuter. (I orignalreceptet används vanligt strösocker och riktlinjen inkokning sker till önskad fasthet).

Skumma av, häll upp på väl rengjorda burkar och korka igen omgående.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s