Chili con carne Triple-D-Style

Triple D eller Diners, Drive-Ins and Dives är ett program jag brukar roa mig att titta på ibland och för några dagar sedan såg jag en episod där man använda kakao tillsammans med chili och bönor och därifrån var inte steget långt till att testa att koka ihop en ny variant av chili con carne.

190326 Chiligryta

  • 2 dl vatten
  • 2 tärningar köttbuljong
  • 2 burkar krossade tomater
  • 2 msk kakao
  • 2 msk spiskummin
  • 2 msk paprikapulver
  • 1 msk mald chipotle
  • 2 lagerblad
  • 1 kanelstång
  • 1 kg nötfärs
  • 3 gula lökar
  • 5 klyftor vitlök
  • 2 morötter
  • 2 palsternackor
  • 2 gula paprikor
  • 2 röda paprikor
  • 175 gram kokta kidneybönor
  • 175 gram kokta vita bönor
  • 175 gram kokta svarta bönor

Tag fram en rymlig kastrull och häll i vattnet och lägg i buljongtärningarna, låt koka tills buljongtärningarna löst upp sig och tillsätt sedan de krossade tomaterna och alla kryddor.

Bryn köttfärsen i en skvätt matfett i en stekpanna och skrapa ner den i kastrullen med tomatsås, gör det i omgångar om så behövs, och upprepa sedan samma procedur med löken.

Kärna ur och tärna paprikorna, skala och riv morötter och palsternackor och rör sedan ner dem i kastrullen. Sänk värmen på plattan så att det sjuder lätt och lägg på ett lock, låt allt sjuda i 1½-2 timmar. Vänd ner bönorna i kastrullen när det återstår 10 minuter av koktiden.

Servera tillsammans med en skiva gott bröd.

Lämna en kommentar