Har man jägare i bekantskapskretsen så kan man ibland ha turen att få åt sig några benbitar som blivit över vid älgslakten och av dessa kan man skapa den gamla klassikern pölsa.
- älgben med kött
- 2 gula lökar
- 2 morötter
- 1 palsternacka
- 2 lagerblad
- 10 vitpepparkorn
- 2 tsk salt
Lägg alla ingredienser i en stor kastrull. Fyll upp med vatten så det täcker. Koka tills köttet börjar släppa från benen, 2-2½ timmar. Lyft ur benen ur buljongen och låt dem svalna, spar spadet till pölskoket. Skrapa av köttet från benen och mal det i en köttkvarn och kompostera benen.
- 3 gula lökar
- 3 dl korngryn
- 18 dl buljong (kokspad)
- 12 dl malt kokt kött
- 1 tsk mejram
- vitpeppar
- salt
Hacka och stek löken i en stor rymlig kastrull. Rör ner korngrynen tillsammans med den stekta löken och ös över buljong, låt koka i 40 minuter. Tillsätt det malda köttet, vid behov ös på mer buljong, och smaksätt alltsammans med mejram. Smaka av och tillsätt ev. mer salt och/eller vitpeppar efter smak. Låt allt bli varmt.
Servera tillsammans med stekt fläsk och kokt potatis eller tillsammans med kokt potatis och inlagda rödbetor om du föredrar det.